Informatie

Basejumping

Spannender dan parachutespringen: basejumpen!

Springen maar!
Basejumpen lijkt wel wat op parachutespringen, alleen spring je niet uit een vliegtuig, maar van gebouwen, bergen of torens. Het woord B.A.S.E. staat voor Building (gebouw), Antenna (antenne), Span (bruggen) en Earth (aarde, bergen dus). Allemaal dingen waar je vanaf kunt springen.

Geen reserveparachute
Basejumpen is voor echte lefgozers en -meiden. Je hebt geen reserveparachute, dus als je parachute niet opengaat, heb je een probleem! Ook moet de springer oppassen dat hij niet in de richting van het gebouw waar hij vanaf springt gaat. Dat kan erg gevaarlijk zijn!

Waar?
Eigenlijk kun je overal basejumpen. Als het maar hoog is. Hoe hoger, hoe beter. Mensen doen het voor de kick. Ze krijgen een goed gevoel als ze het doen. Sommige mensen maken er ook een sport van om te basejumpen van een zo laag mogelijk object, zoals een standbeeld. In Brazilië sprong de stuntman ´Fearless Felix´ Baumgartner van een beeld van 29 meter hoog.

Opmerkelijk
Ook al is basejumpen een gevaarlijke sport, het is in de meeste landen niet verboden. In sommige nationale parken trouwens wel.