Informatie

De zon

Op een warme zomerdag lekker in de zon zitten en een ijsje eten. Wie wil dat nou niet? Maar die felgele zon die je ijsje doet smelten is veel meer dan alleen een gele schijf in de lucht.

Gloeiend hete bol
De zon lijkt vanaf de aarde perfect stil te hangen. Maar dat is niet zo. Het oppervlak van de zon is altijd in beweging. Niet gek ook: de zon bestaat uit gloeiend heet plasma. En dat staat niet stil. Op de zon vinden continu explosies plaats!

Hemel vol zonnen
Onze zon is niet de enige zon in het heelal. Maar al die andere zonnen kun je alleen 's nachts zien. Kijk maar eens omhoog als de lucht helder is. Iedere ster aan de hemel is een zon, die heel ver weg staat. De ster die het dichtst bij ons is, is de ster Proxima Centauri. Die ligt op 4.2 lichtjaren van ons vandaan. Dat is 3.970.000.000.000.000 kilometer (3,97 biljard kilometer) bij onze zon vandaan!

GeZONd
Zonlicht is hartstikke goed voor je. Wanneer je zonlicht op je huid krijgt, maakt je lichaam vitamine D aan. En die vitamine versterkt bijvoorbeeld je immuunsysteem en helpt je lichaam om je hart en je bloedvaten gezond te houden. Vitamine D helpt zelfs kanker voorkomen. Lekker de zon in dus. Wel oppassen dat je niet verbrand, hoor!

Vrolijk zonnetje
Zonlicht heeft ook nog een ander groot voordeel: je wordt er namelijk ook vrolijk van. Dat klinkt als een fabeltje, maar het is echt zo! De vitamine D die je lichaam aanmaakt, heeft ook invloed op je humeur. Sommige mensen worden depressief van te weinig zonlicht.