Informatie

Varkens

Wist je dat varkens dromen, net als mensen? Grappig, hè?
 
Varkens in Nederland
Er zijn wel 300 verschillende soorten varkens. Bij ons zie je vooral het landvarken (met steile oren) en het piètrain varken (met zwarte vlekken).

Smakelijk eten
Varkens worden vooral gehouden voor het vlees. Als een varken 6 maanden oud is en ongeveer 100 kilo weegt, gaat het naar de slacht. Wij eten ongeveer 20 miljoen varkens per jaar. Stel je eens voor dat je al deze varkens achter elkaar zou zetten. Dan zou je een optocht krijgen van ongeveer 24.000 kilometer. Een afstand van hier tot aan Australië! Veel hè?

Wilde varkens
Vroeger lieten zeevaarders (tamme) varkens los op eilanden die ze onderweg tegenkwamen. Zo wisten ze dat daar voedsel was als ze weer terug zouden komen. Die varkens kregen weer kleine biggetjes en die biggetjes ook weer. Zo komt het dat er op veel plekken wilde varkens leven.

Handige hulpjes
Varkens zijn niet alleen om op te eten. Hun haar wordt gebruikt om bezems, haarborstels, kwasten en stoffers te maken. En sommige varkens hebben een geweldige speurneus en zijn erg goed in zoeken. Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld truffels, een duur soort paddenstoelen, en drugs te vinden!