Informatie

Zeehonden

Van alle zeedieren is de zeehond misschien wel het schattigst. Ze kunnen goed zwemmen en komen vooral bij de Noord- en Zuidpool voor. Maar je treft ze ook veel dichter bij huis aan!

Spek
Een zeehond heeft nauwelijks vacht. Hoe hij dan warm blijft? Onder zijn huid zit een hele dikke speklaag die ontzettend goed de lichaamswarmte vasthoudt. Daardoor krijgen zeehonden het niet snel koud. Ze zwemmen zelfs in de ijskoude wateren rondom de Noordpool.

Nederland
Zeehonden komen ook in Nederland voor. Ze leven vooral in de Waddenzee, maar je kunt ze ook in de Ooster- of Westerschelde tegenkomen. In België komen bijna geen zeehonden voor. Dat komt omdat er aan de Belgische kust weinig inhammen zijn. Zeehonden gebruiken zulke inhammen graag om zichzelf te verstoppen.

Knuppelen
Sommige zeehondensoorten zijn bedreigd. Dat komt omdat er vooral vroeger veel op hen werd gejaagd. Mensen vinden de vacht van zeehonden mooi. De opgejaagde zeehondjes werden met een knuppel doodgeslagen. Het 'knuppelen' van zeehondjes is nu bijna overal ter wereld verboden. Alleen in Canada niet.

Opvangcentrum
Zeehonden hebben nu nog veel last van de vervuiling van de zee. Ze kunnen er ziek van worden. Zieke zeehondjes die in Nederland gevonden worden, worden meestal naar Ecomare op Texel gebracht. Daar staat een opvanghuis voor zeehonden.