Volg onze eigen Luipaard Spots

Heb jij in 2015 de agenda van National Geographic Junior gekocht? Dankzij jouw steun hebben we ruim 2.460 euro gedoneerd aan het N/a’an ku se-project van Stichting SPOTS. Van het geld is een speciale GPS-halsband voor luipaard Spots gekocht, zodat boeren hun vee op tijd kunnen opsluiten als hij in de buurt van hun land loopt. Zo vallen er aan beide kanten geen doden!
 

Spots - Hoe het begon

Een boer ziet iets geks op zijn land in Namibië. Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt dat één van zijn kalveren is gedood door een luipaard. Meteen plaatst hij een kooi met wat vlees om de dader te lokken. Het mannetje Spots wordt gevangen...

 

De meeste veeboeren doden de roofdieren als ze de kans hebben, maar Spots heeft geluk. De boer belt de personeelsleden van N/a'an ku sê op, omdat hij wil dat het luipaard van zijn land gehaald wordt. Zij weten hem te overtuigen om het dier te laten zitten. Vaak keert een luipaard toch terug of komt er een nieuwe kat voor in de plaats. En het is niet eens zeker dat Spots het kalf heeft gedood.

 

Het is beter om te weten welke dieren er op je land leven en waar ze precies uithangen. Daarom heeft Spots nu een GPS-halsband en krijgt de boer iedere dag een update over zijn locatie.


Waar is Spots nu?
Hieronder vind je een update over luipaard Spots. 

 

 

Update – november 2016  

Slecht nieuws over luipaard Spots

Op deze plek op onze website kon je elke drie maanden lezen hoe het met luipaard Spots ging. Pas geleden kregen we slecht nieuws. Spots was op zoek gegaan naar een nieuw leefgebied. Waarschijnlijk was hij verjaagd door een ander luipaard. Op zijn nieuwe plek kwam Spots terecht op het land van een boer. Deze boer was zó bang dat zijn vee opgegeten zou worden, zelfs nu de wilde kat een GPS-halsband droeg, dat hij Spots heeft gedood.

Rust in vrede, Spots
De mensen van de Stichting Spots en wij van National Geographic Junior zijn heel verdrietig dat dit met Spots is gebeurd. We hadden Spots graag nog gevolgd tot hij een oude, grijze kat was. Helaas gaat dat niet door. Je ziet dus wel dat het werk dat Stichting Spots doet voor luipaarden, hard nodig is. Elk dier dat ze kunnen redden, is er één!

Niet opgeven
De mensen van Stichting Spots in Namibië geven niet op. Wat er met onze Spots gebeurd is, geeft hen een extra reden om nóg beter aan boeren uit te leggen hoe zij hun vee weg kunnen houden bij luipaarden, zonder dat ze de wilde katten daarvoor moeten doden. Hopelijk kunnen we er op deze manier met zijn allen voor zorgen dat boeren vreedzamer omgaan met een prachtig dier als onze Spots.

Update - augustus 2016

Het is inmiddels alweer een paar maanden geleden dat er een update is verschenen over luipaard Spots. Daarom is het de hoogste tijd voor het laatste nieuws!

Begin april legt Spots zich zo’n vier kilometer per dag af in zijn territorium van ongeveer 28 vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is een gebied van meer dan 18 voetbalvelden bij elkaar. Voor luipaarden is dit een klein gebied, maar Spots lijkt er nog steeds tevreden mee te zijn! Waarschijnlijk kan hij in zijn territorium genoeg eten vinden. Maar het kan ook zo zijn dat er meerdere luipaarden rondlopen. In dat geval heeft Spots geen keuze dan te leven met het stuk land dat van hem is.

Eind april verandert de beweging van Spots drastisch. Plotseling verplaatst hij zich ongeveer 100 kilometer naar het zuiden, weg van zijn territorium. Even later reist hij nog 80 kilometer verder, voordat hij rust houdt in een nieuw gebied. Het is mogelijk dat Spots is verjaagd door een ander luipaard en daardoor werd gedwongen een nieuwe woonplaats te zoeken. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, maar de kans is groot dat hij uiteindelijk 55 kilometer van zijn vorige woonplaats neerstrijkt. Dat kun je zien aan de cirkelende bewegingen die hij maakt rondom dit gebied.

Kortom: het gaat goed met Spots! Boeren kunnen hem dankzij het kaartje hieronder goed in de gaten houden, zodat zij hun vee op tijd in veiligheid kunnen brengen, mocht de roofkat in de buurt zijn. En Stichting SPOTS kan dankzij zijn GPS-halsband controleren hoe het de kat vergaat. Een win-win situatie!

Wil je meer informatie over Stichting SPOTS? Klik dan hier.Update - Februari 2016 

 

Het avontuur begint op februari 2016: het moment waarop Spots zijn GPS-halsband krijgt! Hij heeft ongeveer 116 kilometer rondgelopen in een gebied van 28 vierkante kilometer in het noorden van Namibië. Dat is een klein territorium voor een luipaard, maar Spots lijkt er tevreden mee te zijn.

Spots brengt veel tijd door op het land Neu-brakpan, waar hij vaak een waterpoel bezoekt. Maar in de derde week van maart vertrekt Spots naar het gebied Warlencourt. Zijn locatie blijft een aantal dagen hetzelfde… Zou hij gevangen zijn?

Pfieuw! Net als Stichting SPOTS contact opneemt met de boeren om te kijken of alles goed is met het luipaard, beweegt hij. Het kan zijn dat hij gewond is geraakt en uitrustte om te genezen. Of misschien heeft hij een grote prooi gevangen en genoot hij een week lang op één plek van zijn eten. Inmiddels is Spots weer teruggegaan naar zijn vaste plek bij de waterpoel.

 

In de zomer verschijnt de volgende update over luipaard Spots op deze pagina. Dat lijkt lang, maar Spots eet en slaapt vooral.

Klik hier voor meer informatie over Stichting SPOTS.