Foto tips

Gebruik onderstaande tips om de beste foto’s te maken!

Korte sluitertijd

Wil jij een speciaal effect toevoegen aan je foto? Dat kan door de sluitertijd van je camera aan te passen. Door een korte sluitertijd te gebruiken, kun je het beeld bevriezen. Bijvoorbeeld de druppels van een fontein.

Snelle sluitertijd

Wil je iets bewegends vastleggen, gebruik dan een snelle sluitertijd. Je hebt dan een sluitertijd van minimaal 1/500 seconde nodig. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je camera hoe je de sluitertijd kunt instellen.

Spelen met beeld

Doe eens gek: plaats een hoofd of onderwerp eens niet in het midden van het beeld. Dat ziet er misschien wat gek uit, maar het maakt je foto juist origineel! Daarnaast zie je zo ook meer van de achtergrond.

Storende elementen weglaten

Probeer storende elementen uit je beeld weg te laten. Stel je maakt een foto van een tijger in de dierentuin. Als je de lens tussen de spijlen kunt stoppen, heb je een veel mooiere beeld. Let op: overtreed geen regels van de dierentuin!

Onderbelichten

Als je een zonsondergang gaat fotograferen, moet je de camera eigenlijk voor de gek houden. Door de foto onder te belichten, komt de zon beter tot zijn recht. Door de belichting aan te passen, worden de kleuren sterker.

Uitzoomen

Sommige onderwerpen, zoals in de tuin, kun je het beste van dichtbij fotograferen. Een container is niet mooi naast een kleurige bloem! Wil je juist de omgeving laten zien? Zoom uit en probeer zoveel mogelijk in beeld te brengen.

Overbelichten

Heb je tegenlicht op de foto? Loop eerst naar voren, zodat de persoon helemaal in beeld is. Het beeld wordt even onscherp, maar de belichting is zo perfect. Loop nu naar achteren om de foto te maken van de persoon, met de omgeving erbij.

Speciaal effect

Wil je een foto van iemand zijn gezicht maken? Geef het beeld een speciaal effect door eens niet met het licht mee te fotograferen. Draai allebei een kwartslag, zodat het licht anders op het gezicht valt. Tadaa: de ene kant is donkerder dan de ander!

Nog een speciaal effect

Natuurlijk is het leuk om een speciaal effect toe te voegen op je foto, met je mobiel of fotoprogramma’s op de computer. Maar let op! Dat is niet toegestaan voor de foto’s die je in wil zenden voor de fotowedstrijd van National Geographic Junior.