Alle kinderen welkom op school!

| Advertorial |

Wist je dat je per jaar ongeveer 3.760 uur op school bent? Dat lijkt heel veel, maar die tijd heb je hard nodig. Want je moet veel nieuwe dingen leren, buitenspelen op het plein en ook nog een beetje lol maken met je vrienden en vriendinnen.

Maar wist je dat heel veel kinderen hun leven lang nul uur naar school gaan? Over de hele wereld gaan 33 miljoen kinderen nooit naar school. Waarom? Alleen maar omdat ze een handicap hebben. Dat zijn superveel kinderen: bijna twee keer zoveel als het aantal mensen dat in Nederland woont!

Op veel plekken in de wereld is het niet gewoon dat je naar school gaat als je een handicap hebt. Dat komt bijvoorbeeld doordat er geen geld is voor een schoolbusje of speciale lesboeken. Of omdat je de school niet in kunt met een rolstoel. Of omdat er op school geen toilet is waar je heen kunt als je in een rolstoel zit. En soms zelfs omdat ouders en leraren denken dat je dom bent als je een handicap hebt.

Kunal, Ruwanthika en Christabel hebben ook een handicap maar gaan gelukkig wél gewoon naar school.

Kunal (India)

“Ik denk dat ik wel knap ben”, zegt Kunal over zichzelf. Hij kan zichzelf alleen niet bewonderen in de spiegel, want Kunal is blind.

Maar dat hij een knappe kop is en goed kan leren, dat is zeker. Hij weet bijvoorbeeld al van 75 landen wat de hoofdstad is. Ook van Nederland. Doe jij hem dat na? En weet jij wat de hoofdstad van India is?

Gelukkig weten ze op zijn school precies hoe Kunal zijn talenten kan laten zien. Op school leert hij dus niet alleen taal en rekenen. Maar hij kan ook allerlei dingen doen waar hij plezier in heeft, zoals schaken, dansen en muziek maken. Hij is dol op zingen. Helemáál als hij kan zingen met Neeraja, het leukste meisje van de klas!

The Monsoonshow

Kunal en Neeraja doen samen mee aan een talentenjacht. Samen oefenen ze hun lievelingsliedje voor het optreden. Gaan ze het ver schoppen? En wil je weleens horen welke liedjes kinderen in India leuk vinden? Je kunt het allemaal zien in de film ‘de Monsoonshow’ uit de serie Mensjesrechten. Met in de hoofdrollen: Kunal en Neeraja!

Je ziet ‘de Monsoonshow’ op zondag 18 maart om 19.25 uur op NPO3.
Maar ben je al nieuwsgierig geworden? Bekijk dan een stukje van de film hier!

Christabel (Zambia)

Toen Christabel zes jaar oud was, werd ze gebeten door een grote slang. Sinds die beet zijn de spieren in haar linkerhand verlamd. Christabel schaamt zich daar heel erg voor. Want ze wordt vaak gepest: sommige kinderen denken dat ze dom is omdat haar hand verlamd is.

Maar Christabel is niet dom. Ze is zelfs slimmer dan veel klasgenoten. Het pesten doet zeer, want het geeft haar het gevoel dat ze anders is en er niet bij hoort. Daarom verbergt ze haar hand vaak in de mouw van een dikke trui, ook al is het in Zambia meestal veel te warm om een trui te dragen.

Toch zet Christabel door op school. Want ze heeft een droom: later wordt ze dokter! “Ik draag een witte doktersjas en iedereen mag bij mij komen. Ik kan iedereen beter maken, dan hoeven mensen zich nooit meer te schamen!”

 

Ruwanthika (Sri Lanka)

“Niks aan de hand”, denk je als je deze vrolijke meid ziet. En inderdaad: Ruwanthika doet graag leuke dingen zoals dansen met haar vriendin en ze kan supermooi tekenen. Toch heeft Ruwanthika best veel zorgen. Haar familie is erg arm en woont in een klein huis, haar ouders zijn gescheiden en ze moet vaak op haar kleine zusje passen. En ze heeft een handicap: ze is doof.

Voor de leraren in haar dorp is het een groot probleem dat Ruwanthika doof is. Want ze hebben alleen geleerd om te les te geven aan kinderen die wél kunnen horen. Gebarentaal kennen ze niet. Maar Ruwanthika is heel slim en ze wil dolgraag naar school zodat ze later zelf leraar kan worden.

Daarom gaat ze elke dag naar een school waar leraren zijn die wél weten hoe ze haar goed les kunnen geven. Dus wie weet staat Ruwanthika over een paar jaar zelf wel voor de klas in haar oude klaslokaal!

Wij trekken aan de bel

Eén keer per jaar (dit jaar op woensdag 21 maart) vraagt het Liliane Fonds aandacht voor alle kinderen met een handicap die niet naar school kunnen, mogen of durven. Dat doet het Liliane Fonds door samen met duizenden kinderen in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika één minuut lang zoveel mogelijk herrie te schoppen op het schoolplein. Zodat iedereen hoort dat wij willen dat alle kinderen welkom zijn op school, ook kinderen met een handicap. Net zoals Kunal, Ruwanthika en Christabel.

Wil je zien waar de kinderen wonen die gesteund worden door het Liliane Fonds? Kijk dan eens op deze wereldkaart.