Amazone-regenwoud

De Amazone in Zuid-Amerika is het grootste regenwoud ter wereld. Met zeven miljoen vierkante kilometer is het bijna net zo groot als Australië!

Nattigheid

De helft van de regen in de Amazone wordt geproduceerd door de bomen zelf. Het is er altijd vochtig en nooit kouder dan achttien graden. Ideaal voor veel tropische bomen, planten en dieren. Je vindt er ongeveer twee derde van alle plantensoorten ter wereld. Samen produceert al dat groen ongeveer 40 procent van de zuurstof op aarde. Best bijzonder, want het regenwoud beslaat maar zes procent van het aardoppervlak!

Recordrivier

Dwars door het gigantische regenwoud stroomt de op één na grootste rivier ter wereld: de Amazone-rivier. Hij is 6.992 kilometer lang en heeft wel 1.100 zijrivieren. De rivier is de breedste ter wereld. In het regenseizoen kan hij ongeveer 40 kilometer breed worden!

Bomenkap

De bomen in het Amazone-gebied zijn ontzettend sterk: perfect voor het maken van goede meubels. Daarom worden veel bomen in het regenwoud gekapt. Er worden ook massaal bomen vernietigd voor het houden van vee, de productie van soja en voor het winnen van belangrijke grondstoffen als aluminiumerts, olie en goud. Helaas is meer dan een vijfde deel van het woud al verdwenen.

De watervallen in de Amazone-rivier zijn prachtig om naar te kijken. Vooral als je even over de rand spiekt. Wauw! Ze zijn wel 2,7 kilometer breed!