Dolfijn

Van alle vissoorten is de dolfijn één van de vrolijkste, toch? Nou, de dolfijn is helemaal geen vis, maar een zoogdier! Tijd om dit dier eens van dichtbij te bekijken.

Dolfijnengedrag

Dolfijnen leven in groepen. Ze ‘praten’ met elkaar door fluittonen en klikjes. Dolfijnen maken meer dan 300 klikgeluiden per seconde. Ze gebruiken een echo om hun weg te vinden en vissen te vangen. Ook helpen ze elkaar als ze ziek zijn of als er een baby wordt geboren.

Slimme beesten

Dolfijnen zijn erg slim. Ze herkennen zichzelf in de spiegel. Dat kunnen maar weinig dieren. Dolfijnen kunnen trucjes leren en ze gebruiken zo nu en dan gereedschap. Ze leggen bijvoorbeeld een stuk spons op hun neus om hun neus te beschermen als ze in het zand van de zeebodem woelen, op zoek naar voedsel.

Dutje

Een dolfijn slaapt onder water, maar moet wel zo af en toe boven komen om adem te halen. Daar heeft hij een slimme truc voor verzonnen: zijn hersenhelften slapen om de beurt. Met één oog open blijft hij ook tijdens een dutje waakzaam voor gevaar. Je weet maar nooit…