Olifant

Slim, gevoelig en ontzettend groot. Dat is een korte omschrijving van een olifant, maar er is nog veel meer te vertellen over dit bijzondere dier!

Slim met een slurf

Een jonge olifant weet niet zo goed wat hij met die gekke, lange neus moet. Het hangt maar een beetje in de weg en sommige kleintjes struikelen er zelfs over! Uiteindelijk leert een olifant door veel oefenen dat hij ontzettend veel met zijn slurf kan. Hij ruikt, voelt, knuffelt, en toetert er bijvoorbeeld mee. Als hij wil douchen, zuigt hij met zijn slurf water op en sproeit het over zichzelf heen.

Leiderschap

Een olifantenkudde bestaat uit vrouwtjes en kinderen. De oudste olifant is het slimste zoogdier van de groep. Ze heeft belangrijke taken. Zo moet ze de vrede bewaren, helpen met de opvoeding van de kleintjes en bepalen wanneer het tijd is voor een pauze. Ook moet ze haar olifantengeheugen goed gebruiken om de kudde de weg te wijzen op de savanne.

Olifantentanden

Een Afrikaanse olifant eet 200 kilo voedsel per dag. Het is dan ook het grootste landzoogdier ter wereld. Hij heeft twee kiezen in zijn bovenkaak en twee onder. Die slijten langzaam af. Als de kiezen ‘op’ zijn, komen er weer nieuwe. Als hij ongeveer zestig jaar oud is, krijgt hij geen nieuwe tanden meer. Hij kan dan niet meer eten, wordt steeds zwakker en overleeft het uiteindelijk niet.

Wat doe je met een boom die in de weg staat? Dit olifantenmannetje duwt hem gewoon omver!