Springmuis

Als je door de woestijn loopt, lijkt er misschien een mini-kangoeroe voorbij te hoppen. Niet dus. Het is de springmuis!

Gigantische achterpoten

De springmuis of jerboa heeft gigantische achterpoten. Ze kunnen wel vier keer zo lang worden als zijn voorpoten! Hij kan daardoor wel één meter hoog en twee meter ver springen. Tijdens een grote sprong bewaart hij zijn evenwicht met zijn lange staart. Zijn korte voorpootjes gebruikt hij om zaden en plantenwortels op te pakken. Voedsel verzamelen doet hij vooral ’s nachts.

Bijna uitgestorven

De springmuis leeft vooral in woestijnen in Afrika, Azië en Noord-Amerika, maar komt ook in Europa voor. Een bijzondere soort is de reuzenwoestijn-springmuis. Die leeft in kustgebieden en drinkt zeewater. Maar er zijn niet veel soorten meer van. Sterker nog: ze zijn zelfs bijna uitgestorven. Mensen vangen het zoogdier om als huisdier te houden en ook wordt hun leefgebied steeds kleiner.

Je kunt wel zien hoe de grootoor-springmuis aan zijn naam komt. Met die gigantische flappen koelt hij zichzelf af als hij het warm heeft.

National Geographic Junior maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.