Zeehond

Zeehonden zijn uitstekende zwemmers. Ze komen vooral voor bij de Noord- en Zuidpool, maar je treft ze ook veel dichter bij huis aan!

Speklaag

Zeehonden hebben nauwelijks vacht. Hoe ze warm blijven? Onder hun huid zit een dikke speklaag die de lichaamswarmte vasthoudt. Zo kunnen ze zelfs in de ijskoude wateren rondom de Noordpool zwemmen zonder het koud te krijgen.

Hongerige zeehond

Een vis zwemt zo hard als hij kan om te ontsnappen aan een hongerige zeehond. Mislukt! Het roofdier sjeest met gemak 35 kilometer per uur door het water. Hij peuzelt de vis op en besluit dat het tijd is voor een dutje. Daar hoeft hij niet voor aan land te komen. Een zeehond kan onder water slapen! Heel lang houdt hij dat niet vol. Na twintig minuten is zijn zuurstof op, maar dat is precies genoeg voor een mini-dutje!

 

Nederland en België

Zeehonden komen in Nederland vooral in de Waddenzee voor, maar je kunt ze ook in de Ooster- of Westerschelde tegenkomen. In België komen bijna geen zeehonden voor, omdat er aan de kust maar weinig inhammen zijn. Zeehonden gebruiken zulke inhammen graag om zichzelf te verstoppen.

Deze jonge zeehond staat op het punt om zwemlessen van zijn moeder te krijgen, maar durft hij het ijskoude water wel in te duiken?