Zeepaardje

Een zeepaardje lijkt op een klein onderwater-paardje, kan van kleur veranderen en zwemt rechtop. Hoe klein de vis ook is, hij heeft een heleboel slimme trucs in huis!

Verstopplek

Een zeepaardje verstopt zich in een waterplant. Hij neemt daarvoor de kleur van de plant aan en is nauwelijks zichtbaar. Zijn ogen draaien onafhankelijk van elkaar alle kanten op, net als bij een kameleon. Zwemt er een klein visje of ander lekker zeediertje voorbij? Dan zuigt hij het maaltje razendsnel naar binnen met zijn snuit. Zo eet hij de hele dag door.

Slome zwemmer

Erg goed in zwemmen is het zeepaardje niet. Rechtop zwemmend komt hij maar langzaam vooruit. Toch heeft hij daar een slimme oplossing voor: hij lift gewoon mee met de stromingen van de oceaan. Om niet te ver weg te drijven, krult hij zijn staart om de stengels van een plant. Even uitpuffen!

Vader zeepaard

Niet het zeepaard-vrouwtje, maar het mannetje krijgt jongen. Hij heeft een broedbuidel waar het vrouwtje haar eitjes in legt. Die eitjes worden bevrucht en 14 tot 28 dagen later zwemmen de jonge zeepaardjes de zee in. Zonder hun pa. Het mannetje blijft gelukkig niet alleen achter. Het mannetje en vrouwtje blijven elkaar hun hele leven lang trouw.