6x Maffe slapers

Gaap! Terwijl jij ‘s nachts netjes op een matras ligt met een warm dekbed over je heen, liggen deze dieren er slapend heel anders bij. En die zijn soms behoorlijk maf!
In National Geographic Junior #1 2023/2024 zijn nog meer maffe slapers te vinden!
1. Stokstaartjes
Stapelen! Stokstaartjes kruipen het liefst lekker dicht tegen elkaar aan omdat ze in een hechte groep leven. Daarom slapen ze in een grote stokstaart-hoop. De leider van de groep, het alfamannetje, slaapt in het midden. Zo is hij het best beschermd tegen gevaar.
2. Paarden
Als prooidier ligt gevaar altijd op de loer, dus is slapen eigenlijk best gevaarlijk. Mocht er ineens gevaar dreigen, dan moet je snel kunnen vluchten. Een hoop dieren zijn daar perfect op aangepast. Zoals paarden bijvoorbeeld: zij kunnen gewoon rechtop slapen! Al gaan ze er af en toe alsnog lekker voor liggen, om zo echt goed uit te rusten.
3. Eenden
Heb je al eens een rijtje eenden in het gras zien liggen? Zo slapen ze! De vogels gaan netjes zij aan zij liggen zodat ze elkaar kunnen beschermen. De buitenste eenden slapen zelfs met één oog open om alles extra goed in de gaten te houden.
4. Dolfijnen
Wist je dat dolfijnen altijd maar met de helft van hun hersens slapen? Wanneer het ene deel slaapt, gebruiken ze de rest van hun brein om goed in de gaten te houden of er gevaar dreigt. Ook moeten dolfijnen bewust ademen, dus moet er altijd een deel van hun hersens wakker blijven om te voorkomen dat ze verdrinken! De twee hersenhelften wisselen ze af, zodat er telkens een ander deel kan slapen.
5. Grote fregatvogels
De grote fregatvogel legt lange afstanden af: hij kan maandenlang non-stop blijven vliegen. Als je zo lang rondzweeft moet je natuurlijk ook kunnen slapen. Deze enorme vogel lost dat op door tijdens het vliegen af en toe heel kort te slapen. In dutjes van 7 tot 12 seconden komt hij tot rust. Bij elkaar opgeteld slaapt de vogel zo toch zo’n 40 minuten per dag.
6. Nijlpaarden
Dit grijze zwaargewicht ligt vaak in het water, maar heeft zuurstof nodig om te kunnen ademen. Een nijlpaard kan zijn adem zo’n 5 minuten inhouden voor hij weer naar boven moet om wat lucht te happen. Maar hoe doet hij dat dan als hij in het water slaapt? Daar is het nijlpaard gewoon op aangepast! Tijdens het slapen zinkt het dier naar de bodem. Om de paar minuten stijgt hij langzaam en vanzelf weer naar boven. Op dat moment neemt hij een hap lucht, waarna hij weer terug naar beneden zinkt. Ondertussen slaapt hij gewoon rustig verder!
Hou je ogen nog even open om deze maffe en schattige slaaptechnieken te bekijken.