Hoe gevaarlijk is een jagende orka?

Met zijn guitige snuit en zijn twinkel-oogjes lijkt de orka een vriendelijk beest. In werkelijkheid is de orka een superrover. Van haai tot haring: geen prooi is veilig voor het zoogdier. Maar wat maakt orka’s zo genadeloos en gevaarlijk? Zo jagen orka’s.

De orka is voor niemand bang. Waarom zou hij ook? In de natuur heeft hij geen vijanden. Zelfs een witte haai zwemt liever een blokje om als hij het zwart-witte gevaarte ziet! Aan een orka ontsnappen is bijna onmogelijk. Voor iedere prooi heeft het dier wel een slimme jachttechniek bedacht.

Haring happen

Wat eten orka’s? Een heleboel! Orka’s zijn bijvoorbeeld dol op haring. Maar hoe hap je zo’n watervlug visje naar binnen? Haringen zwemmen in grote scholen. Door luchtbellen om zo’n groep te blazen en eromheen te zwemmen, houden de orka’s de vissen gevangen. Daarna ‘duwen’ ze die overvolle haringbal naar boven. Bij het wateroppervlak krijgen de vissen – pets! ­– een mega-mep met een orkastaart. Tientallen haringen dobberen nu bewegingloos in het water. Eet smakelijk!

Hulpeloze zeehond

Een zeehond schiet uit het water op een ijsschots. Wow, dat was maar net op tijd! Bijna hadden de orka’s hem te pakken. Slimme actie? Niet echt. Zijn belagers hebben een plan. Ze duiken met een hele groep vlak onder de ijsschots door. Eén keer, twee keer, drie keer… Het water kolkt, de schots begint te schommelen. Golven spoelen over het ijs en trekken de hulpeloze zeehond het water in. Nee, orka’s ben je niet snel te slim af! Check deze video van orka’s die een zeehond aanvallen.

Walvis verdrinken

Het is een geluksdag voor een groep orka’s. Daar zwemt een grijze walvis met jong! Ze gaan er meteen op af, maar niet om beschuit met muisjes te eten. Het is de kleine babywalvis waar ze op loeren. Een paar orka’s beginnen de moeder te pesten. Door haar af te leiden, kan een ander groepje het jong wegduwen. Ze zorgen ervoor dat het arme diertje niet naar het oppervlak kan zwemmen om adem te halen: de jonge walvis verdrinkt. Wat er daarna gebeurt, kun je wel raden…

Orka’s jagen op witte haaien

Zelfs met die andere beruchte rover, de haai, weet de orka raad. Eerst geeft hij de vis met zijn staart een knal voor zijn kop. Daarna draait hij het versufte dier ondersteboven. Een haai kan daar niet tegen; zijn hele lichaam verstijft. Nu hoeft de orka alleen nog maar te wachten. Om te kunnen ademen, moet een haai namelijk blijven zwemmen. Niet veel later is het dier gestikt en kan de zwaardwalvis aan tafel!

Weetjes orka

En zo kent de mooie orka nog véél meer slimme trucjes. Meedogenloos sleurt hij pinguïns van het ijs, jonge zeeleeuwen van het strand en pelikanen onder water. Kijk hier maar eens!

De witte haai is geen lieverdje, maar de orka is dus de ware roofkoning van de oceaan! Maar dat is niet het enige interessante aan dit zoogdier. Waarom is hij bijvoorbeeld zwart-wit? En waarom is zijn rugvin zo groot? Nog een paar leuke weetjes over orka’s!

Hoe snel zwemt een orka?

De orka is het grootste lid van de dolfijnenfamilie. Hij is rond de acht meter lang en weegt ongeveer 7.000 kilo. Per dag werkt hij meer dan 200 kilo aan voedsel naar binnen. Het zeezoogdier schiet met wel 50 kilometer per uur door het water!

Waarom is een orka zwart-wit?

Het zwart-witte pak van de orka werkt als camouflage. Dieren die onder hem zwemmen kunnen hem slecht zien, omdat zijn witte buik wegvalt tegen de lichte lucht. Van bovenaf valt zijn zwarte rug niet op in de donkere oceaan. Handig!

Baby orka’s trainen

Soms slingeren orka’s zeehonden metershoog de lucht in. Vaak verschillende keren achter elkaar. Alsof het een voetbal is! Ze doen dat vooral omdat zeehonden scherpe tanden hebben en gemeen kunnen bijten. Na een half uurtje gooi- en smijtwerk, is dat gevaar wel geweken! Het kan ook zijn dat ze dit doen om hun jongen te trainen. De jonge orka’s leren zo hoe ze moeten jagen en vangen.

Twee meter hoge rugvin

De orka heeft een opvallende rugvin: een lange flap van soms bijna twee meter! Door dit ‘zwaard’ kantelt het dier niet zo snel en blijft hij makkelijker rechtop zwemmen. Vanwege die lange rugvin wordt de orka ook wel zwaardwalvis genoemd.

Kieskeurige eter

Orka’s kunnen zó goed jagen dat ze vaak een deel van de vangst achterlaten. Zo doden ze met een groep soms een volwassen walvis door zijn spuitgaten te blokkeren met hun lijf. Maar ze eten dan alleen de meest voedzame delen op. De rest laten ze liggen voor aaseters!

Waar leven orka’s?

Wil je deze sluwe jager wel eens met eigen ogen zien? Orka’s leven in alle oceanen van de wereld. Maar ze hebben vooral een voorkeur voor de koudere wateren. Bij de evenaar in de Grote Oceaan zul je ze dus minder snel tegenkomen. Je kunt beter naar Noorwegen of IJsland gaan, van oktober tot januari is de kans daar het grootst dat je een orka spot.

Spreekbeurt tip over orka’s
Geef jij je spreekbeurt over orka’s? Dan kun je bovenstaande weetjes over de orka vast goed gebruiken. We hebben nog een leuke tip voor je spreekbeurt of werkstuk over de orka: 2 orka mannetjes verjagen witte haaien in Zuid-Afrika.

Meer weetjes over dier en natuur
Klik hier voor meer leuke weetjes over dieren en natuur.

National Geographic Junior maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.