De terugkeer van de wolf

Jagers
Eeuwenlang liepen er vrij wolven rond in Nederland en België. Maar omdat het aantal mensen meer en meer toenam, bleef er steeds minder ruimte voor de roofdieren over. Daar komt bij dat veel mensen vroeger op wolven jaagden. Rijke lieden gingen als hobby op zoek naar wolven om ze dood te schieten. Armere boeren grepen naar het geweer om hun vee te beschermen. Rond het jaar 1900 werden zo ook de laatste wolven in ons land doodgeschoten.
Beschermd dier
Aan het begin van vorige eeuw was er in heel West-Europa geen wolf meer te vinden. In 1979 spraken de meeste Europese landen daarom af dat de wolf officieel werd uitgeroepen tot een beschermd diersoort. Sindsdien is het verboden om wolven te verjagen, laat staan neer te schieten. Toch zou het nog meer dan 35 jaar duren voordat de wolf vanuit het oosten van Europa zou terugkeren naar ons land.


Kilometervreter
Wolven leggen enorme afstanden af. Voordat ze een eigen territorium opeisen, kunnen ze makkelijk 70 kilometer per dag reizen. Omdat ze niet langer werden afgeschoten, konden de dieren vanuit de bossen van Oost-Europa weer onze kant op trekken. In 2015 wandelde de eerste wolf in 150 jaar vanuit Duitsland zo weer Nederland binnen. Drie jaar later was ook België aan de beurt. Het bijzondere is dat de wolf helemaal zelf heeft besloten om terug te keren. Er zijn geen fokprogramma’s of andere maatregelen genomen om zijn comeback te versnellen.
Blijvertjes
Sommige zwervende wolven voelden zich prima thuis in ons land. Ze vonden hier genoeg rust, ruimte en voedsel om een eigen roedel te kunnen stichten. Op de Nederlandse Veluwe werden er in 2019 voor het eerst weer welpen geboren. België moest nog twee jaar langer wachten op het eerste nest. Inmiddels wonen er ongeveer 35 vaste wolven in Nederland, en nog eens 25 in België. En dat aantal lijkt nog elk jaar toe te nemen.
