Een onderwerp voor je spreekbeurt vinden is soms lastig. Want wat is nou een goed onderwerp? Nou, een goed onderwerp is een onderwerp dat je interesseert! Want als je iets interessant vindt, is het ook veel leuker om erover te gaan schrijven. Om je op weg te helpen, heeft National Geographic Junior de 10 leukste onderwerpen voor een spreekbeurt op een rijtje gezet. Misschien haal je hier wel een leuk onderwerp uit!
Hoe maak je een spreekbeurt?
Spreekbeurten maken is altijd een flink karwei, maar kan ook heel leuk zijn! Een spreekbeurt is net als een ontdekkingstocht. Je gaat op zoek naar informatie over onderwerpen die je leuk vindt en leert daar van alles over! In dit artikel leggen wij uit hoe je een leuke en interessante spreekbeurt kunt maken.
1. Kies een leuk onderwerp
2. Maak een woordweb
Zijn er al dingen die je weet over het onderwerp? Waarschijnlijk meer dan je denkt! Maak daarom een woordweb van alle dingen die je al weet. Pak een vel papier, zet je onderwerp in het midden en schrijf er woorden omheen die met je onderwerp te maken hebben. Hiermee kan je makkelijk kiezen wat je wil gaan vertellen in je spreekbeurt en waar je nog meer over wilt weten. Kies een paar thema’s uit, waar jij je hoofdstukken over wilt schrijven en ga op zoek naar informatie.
3. Ga op ontdekkingstocht
Informatie zoeken is net als een ontdekkingstocht! Je gaat op zoek naar alle geheimen van je onderwerp. Informatie kun je op heel veel verschillende manieren verzamelen. Denk aan tijdschriften of boeken lezen, websites bezoeken (controleer goed of de informatie klopt), video’s en documentaires bekijken of op bezoek gaan bij musea! Zorg ervoor dat je alle informatie op één plek verzamelt, bijvoorbeeld in een Word document of schrijf het op in een schrift. Lees de verzamelde informatie nog eens goed door en kijk of je alles hebt gevonden wat je wilt vertellen. Mis je nog iets? Ga dan een stapje terug, vul je woordweb aan en ga op zoek naar de bijbehorende informatie.
4. Schrijven maar!
Heb je alle informatie verzameld die je wilde hebben? Dan kun je beginnen met het schrijven van je werkstuk! Maak van ieder thema dat je hebt onderzocht een apart hoofdstuk en schrijf de belangrijkste informatie in je eigen woorden op. Zet de hoofdstukken in een logische volgorde, zodat ze een logisch verhaal vertellen.
5. Mooie plaatjes
Nu is het tijd om bijpassende foto’s, video’s en andere materialen te gaan verzamelen. Het doel van deze plaatjes is om het onderwerp duidelijker en interessanter te maken. Zorg er dus voor dat de plaatjes goed bij de hoofdstukken passen. Met beeldmateriaal houd je de aandacht van de klas beter vast!
6. Maak een presentatie
Hoe wil je je werkstuk gaan presenteren voor de klas? Maak je een powerpoint presentatie, vertel je alles uit je hoofd, ga je plaatjes ophangen op het bord of heb je een heel ander idee? Kies iets wat jij het fijnst en leukst vindt. Zorg dat je de aandacht van je klasgenoten goed vasthoudt tijdens je verhaal!
7. Oefenen
En dan tenslotte: oefenen! Voordat je je spreekbeurt in de klas geeft, is het belangrijk dat je hem goed oefent. Neem bijvoorbeeld iemand uit de klas in gedachten en doe alsof je de presentatie aan hem of haar geeft. Ook kun je de spreekbeurt oefenen voor je ouders, broertjes, zusjes of opa en oma. En vergeet niet om een spiekbriefje met een paar belangrijke onderwerpen te maken. Dit spiekbriefje mag je erbij houden als je je spreekbeurt in de klas geeft.
Vergeet vooral niet plezier te hebben! Een werkstuk schrijven is een ontdekkingstocht en daar kan je veel plezier aan beleven. Boeken lezen, video’s kijken en musea bezoeken zijn leuke manieren om dingen te leren!
Ben je nog op zoek naar een onderwerp voor je spreekbeurt? Bekijk dan hier de top 10 spreekbeurten onderwerpen.