In de naam van het zeedier zit het woordje ‘vis’, maar wist je dat de inktvis helemaal geen echte vis is? Het zijn weekdieren. Dat betekent dat ze geen botten en graten hebben. Hun lichaam is helemaal zacht. Toch lijken ze wel een beetje op vissen, omdat ze net als vissen via kieuwen adem halen. En ook al zijn het weekdieren, er zijn toch nog soorten die een soort schelp hebben. Een voorbeeld hiervan is de zeekat. Als een zeekat doodgaat blijft alleen deze schelp over. Op het strand kun je dan zo’n schelp vinden. Let maar eens goed op als je over het strand wandelt. De zeekat zwemt namelijk gewoon in onze Noordzee!
6 weetjes over de inktvis
Inktvissen zijn er in verschillende soorten en maten. Vaak wordt een inktvis verward met een octopus. Weet jij wat het verschil precies is? In dit artikel wordt het uitgelegd! Ook kom je nog veel meer te weten over dit zeedier. Hoe worden er bijvoorbeeld baby inktvissen geboren?
1. Is een inktvis een vis?

2. Inktvis of octopus?
Elke octopus is een inktvis, maar niet elke inktvis is een octopus. Dé inktvis bestaat helemaal niet. Je hebt wel verschillende soorten inktvissen, zoals de octopus, de pijlinktvis en zeekat. Inktvis is eigenlijk een soortnaam en niet de naam voor één dier. Ook al is een octopus een inktvis, ze zijn niet helemaal hetzelfde. Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8. De inktvis gebruikt deze extra armen om nog makkelijker voedsel te vangen. Een ander verschil is dat octopussen altijd giftig zijn. Inktvissen zijn niet altijd giftig, hun inkt is vooral erg vervelend. Pas dus maar goed op als je een achtpotig dier in de oceaan ziet zwemmen!
Lees ook:
Ontdek alles over de reuzenkraak, de grootste octopus ter wereld
3. Reuzeninktvis
De Atlantische reuzeninktvis is de grootst levende soort uit de inkvissenfamilie en kan wel 18 meter lang worden. Over dit gigantische dier is helaas maar weinig bekend. Ze leven in de diepzee en zijn dus moeilijk te observeren. Zo nu en dan spoelt er een reuzeninktvis aan of vinden biologen er één in de maag van een potvis. De reuzeninktvis heeft de grootste ogen van het dierenrijk. Wel 30 centimeter, zo groot als een voetbal of watermeloen.
4. Waarom spuit een inktvis inkt?
Als vijanden te dichtbij komen kunnen inktvissen een donkere wolk inkt het water in spuiten. De aanvaller ziet dan niks meer en de inktvis kan ontsnappen! Toch is inkt spuiten niet de enige manier waarop inktvissen proberen weg te komen. Er zijn namelijk ook soorten die zich goed kunnen camoufleren. Ze kunnen van kleur veranderen en daardoor volledig opgaan in hun omgeving. Ligt daar een steen of een inktvis op de bodem van de oceaan? Vijanden zwemmen ze zo voorbij en de inktvis is weer veilig!
5. Baby inktvis
Ook al zijn inktvissen geen vissen, ze leggen wel net als vissen eitjes. Maar het mannetje bevrucht de eitjes niet direct. Het vrouwtje zorgt voor de bevruchting door het sperma van het mannetje te verplaatsen naar de eitjes. Het bevruchten en leggen van de eitjes kost het vrouwtje veel energie. Zoveel energie dat ze meestal sterft na het leggen van de eitjes. Vier tot zes weken later komen de eitjes uit en kunnen de baby inktvissen al inkt spuiten. Ze zijn nog erg klein, maar zijn wel al volledig ontwikkeld. En dat is maar goed ook! Want de ouders zorgen niet voor hun kleintjes, dus ze moeten meteen goed opletten voor gevaar!
6. Welke vijanden heeft een inktvis?
Als je geen botten hebt, ben je niet goed beschermd tegen vijanden. Sommige inktvissen, zoals de zeekat, hebben alleen een rugschild. Dit rugschild is gemaakt van kalk en is niet superstevig. Voor aanvallers is een inktvis daarom een makkelijke en lekkere prooi. Gelukkig kan de inktvis dan inkt spuiten of van kleur veranderen. Het zijn vooral grote dieren zoals haaien, dolfijnen en potvissen die graag een hapje inktvis lusten. Inktvissen zelf eten juist kleinere dieren zoals krabben, kreeften, garnalen en andere visjes.
Ben je op zoek naar een leuk onderwerp voor je spreekbeurt?
Check hier onze top tien onderwerpen voor een avontuurlijke spreekbeurt! Van leeuwen tot koala’s of klimaatverandering.
Lees ook: Weten hoe je een spreekbeurt maakt? Check onze tips!
