National Geographic Junior Scheurkalender

National Geographic Junior Scheurkalender 2023

Weten waarom gorilla’s boeren laten? SCHEUR! Waarom een vogelbekdier een zomerslaap houdt? RATS! En hoe lang een auto-rit naar de maan zou duren? KRRSJ! De National Geographic Junior scheurkalender 2023 staat bomvol weetjes over wilde dieren en woeste natuur. Tussendoor maak je uitdagende puzzels en kun je lachen om hilarische moppen. Scheuren maar!

 

Bestel de scheurkalender hier!

27 februari: Internationale dag van de ijsbeer

Door de opwarming van de aarde hebben ijsberen het zwaar: het ijs op de Noordpool smelt, waardoor de ijsberen steeds minder ruimte hebben en het moeilijker wordt om op voedsel te jagen. Met een eigen ‘Dag van de ijsbeer’ wordt er aandacht gevraagd voor dit probleem.

18 maart: Wereld recycling dag

Alles zomaar weggooien is natuurlijk niet goed voor de wereld. We moeten juist meer hergebruiken! Door deze dag wordt iedereen daar aan herinnerd.

21 maart: Internationale dag van het bos

Bossen zijn belangrijk! Bomen geven ons natuurlijk zuurstof, maar bossen vormen ook een veilig thuis voor heel veel dieren. Vandaar dat bossen een eigen dag hebben gekregen.

22 maart: Wereld waterdag

Deze dag staat in het teken van schoon (drink)water. Rivieren en zeeën moeten schoon blijven en iedereen moet toegang hebben tot schoon drinkwater. In Nederland maken op deze dag honderden vrijwilligers de rivieren schoon.

National Geographic Junior

De wereld van wilde dieren en woeste natuur is spectaculair en indrukwekkend. En juist daarom lees je National Geographic Junior! Want er is nog heel veel cools dat jij niet weet… Laat je verrassen!

Ontdek het aanbod hier.

7 april: Wereld beverdag

Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld gaat het aantal bevers helaas hard achteruit. Bevers zijn belangrijk voor het ecosysteem. Bevers knagen natuurlijk graag aan bomen, en zorgen daarmee voor open plekken in bossen. Hierdoor krijgen ook andere dieren en planten meer ruimte in die bossen en ontstaat er dus meer diversiteit!

12 april: Internationale dag van de ruimtevaart

Op 12 april 1961 werd de eerste mens de ruimte in gestuurd! Dit was Yuri Gagarin uit de Sovjet Unie. Hij maakte een rondje om de aarde, en kwam toen weer veilig neer. Terecht dat deze dag dus elk jaar gevierd wordt.

22 april: dag van de aarde

Wereldwijd staat 22 april in het teken van Earth Day. Op die dag willen we iedereen ervan bewust maken hoe belangrijk de aarde voor ons is, en waarom we goed voor onze natuur moeten zorgen. Ook National Geographic Junior besteedt elk jaar aandacht aan de Dag van de aarde, daar lees je hier meer over.

25 april: Wereld pinguïndag

Wetenschappers op de Zuidpool zagen elk jaar precies op deze dag een kolonie pinguïns naar dezelfde plek terugkeren. Zo zou deze dag zijn ontstaan: we vieren het aankomen van de pinguïns! Maar de dieren kunnen de aandacht van deze dag goed gebruiken: pinguïns raken vaak verstrikt in visnetten en ook hun leefgebied wordt flink aangetast door klimaatverandering.

National Geographic Junior nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van alles wat met National Geographic Junior te maken heeft?

Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief van National Geographic Junior!

27 april: Wereld tapirdag

De tapir leeft in Centraal- en Zuid-Amerika en in Zuidoost-Azië. Het is een bedreigde diersoort die we goed moeten beschermen, anders kunnen een aantal soorten van de Tapir binnen 20 jaar al uitgestorven zijn! Vandaar deze speciale dag vol aandacht voor dit dier.

3 mei: Dag van de zon

Zonder zon zouden wij niet kunnen leven, maar het is ook een duurzame bron voor energie! Op de Dag van de zon vieren we niet alleen de zon zelf, maar hebben we het ook over hoe belangrijk zonne-energie is als duurzame oplossing.

 

20 mei: Wereld bijendag

Wist je al dat bijen enorm belangrijk zijn voor ons ecosysteem? Bijen bestuiven veel planten zodat er vruchten aan groeien, denk bijvoorbeeld aan appels, peren en tomaten. Zonder bijen zou er dus veel minder voedsel zijn! Lees hier hoe jij de bij kan helpen.

23 mei: Wereld schildpaddendag

Het leefgebied van schildpadden verdwijnt snel en dit oudste dier ter wereld wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Daarom wordt er op deze dag aandacht gevraagd voor de diersoort: er is meer respect nodig voor schildpadden, denk bijvoorbeeld aan minder plastic afval in zee en een betere manier van vissen waarbij schildpadden niet in de visnetten verstrikt raken.

26 mei: Internationale dag van de otter

Otters komen niet veel voor in Nederland, maar dat proberen we al jaren te veranderen. Toch lukt dat niet heel goed: het aantal otters wil niet groeien door problemen als de hoeveelheid auto’s in hun leefgebied en visserij. Ook in andere landen is er aandacht nodig voor de otter, dus is de laatste woensdag van mei hun speciale dag!

8 juni: Wereld oceanendag

Oceanen zijn ontzettend belangrijk voor onze planeet! Niet alleen zijn de oceanen een thuis voor veel verschillende diersoorten, het water zorgt ook dat er genoeg voedsel is en is een belangrijk onderdeel van het klimaat. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor bescherming van de oceanen: plastic, sigaretten en ander afval horen niet in het water en ook overbevissing is een groot probleem.

16 juli: Wereld slangendag

Slangen worden vaak eng gevonden en in sommige culturen zelfs als kwaadaardig gezien. Dat is nergens voor nodig, want de dieren vallen alleen aan als ze zich bedreigd voelen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar Sterrin, die dol is op de reptielen. Een hoop slangensoorten zijn al bedreigd, dus zetten we op 16 juli slangen juist in het zonnetje.

26 juli: Internationale dag van de tijger

De tijger is een bedreigde diersoort, wereldwijd leven er nog maar zo’m 3.200 tijgers. De grote katten verdwijnen doordat mensen op ze jagen voor hun vacht. Ook wordt het leefgebied van de tijger steeds kleiner. Er is dus meer aandacht nodig voor deze dieren, zodat we de soort kunnen helpen overleven.

8 augustus: Internationale kattendag

Op deze dag kun je je poezelige diertje echt in het zonnetje zetten! Op 8 augustus vieren we katten: een soort dierendag, maar dan voor je lieve huisdier.

Volg National Geographic Junior op sociale media

Krijg jij geen genoeg van National Geographic Junior? Op Instagram vind je iedere dag toffe weetjes, spectaculaire foto’s, spelletjes en quizjes! Ontdek spectaculaire dingen over wilde dieren en woeste natuur die jij nog niet wist!

 

@natgeojuniornl op Instagram

10 augustus: Wereld leeuwendag

Het aantal leeuwen is enorm gedaald de afgelopen jaren, dat komt helaas door de mens. Er wordt veel op leeuwen gejaagd, omdat sommige mensen geloven dat de botten van leeuwen een goed medicijn zijn. Jammer genoeg is hierdoor de leeuw een bedreigde diersoort geworden. Wereld leeuwendag bestaat om aandacht te vragen voor het uitsterven van de leeuw.

12 augustus: Wereld olifantendag

Als grootste landzoogdier ter wereld verdien je wel een eigen dag, toch? Olifanten krijgen het steeds moeilijker door stropers en het verdwijnen van bossen, maar zijn gelukkig nog geen bedreigde diersoort. Wel vieren we op 12 augustus Wereld olifantendag om aandacht te schenken aan deze reus!

14 augustus: Wereld hagedissendag

Deze dag draait helemaal om hagedissen! Er zijn veel verschillende soorten hagedissen, welke allemaal heel nuttig zijn in veel ecosystemen. Sterrin vertelt je er meer over in haar vlogs!

19 augustus: Internationale dag van de orang-oetan

Deze super slimme apen worden ernstig bedreigd. Met name het kappen van de wouden waarin ze leven zorgt ervoor dat het steeds moeilijker is om te overleven. Het is dus goed dat er een speciale dag is om bij de orang-oetan stil te staan.

20 augustus: Wereld muggendag

Veel speciale dagen bestaan om aandacht te vragen voor een probleem zoals een bedreigde diersoort. Deze dag niet! Wereld muggendag is namelijk een dag tégen muggen. De kleine rotzakken zijn erg gevaarlijk, ze verspreiden namelijk ziektes als Malaria. Deze dag is dus het moment om na te denken over wat we tegen muggen kunnen doen, en hoe we onszelf kunnen beschermen.

30 augustus: Walvishaaidag

De enorme walvishaaien zijn stiekem ook wel een beetje griezelig, maar dat hoort als haai natuurlijk! Toch zijn er steeds minder walvishaaien. Dit komt door bijvoorbeeld overbevissing, maar ook klimaatverandering is een zwaar probleem voor deze gigantische vis.

22 september: Wereld neushoorndag

De hoorn van dit grote beest maakt ‘m prachtig, maar helaas wordt de neushoorn daar ook voor afgeslacht. De hoorn is veel geld waard, dus wordt er veel op het dier gejaagd. Het aantal neushoorns wordt snel minder, waardoor deze diersoort ernstig bedreigd is.

4 oktober: Wereld dierendag

Deze kennen we wel, toch? Dit is dé dag om alle dieren in het zonnetje te zetten! Geef je kat een extra aai, je hond nog een snoepje en knuffel je konijn ietsje langer: verwen ze extra goed.

16 oktober: Wereld voedseldag

Honger, ondervoeding en armoede zijn wereldwijd grote problemen. Niet iedereen kan zo makkelijk aan voedsel komen als wij. Daarom staan we daar elk jaar op 16 oktober bij stil en denken we na over wat we kunnen doen om deze problemen op te lossen.

18 oktober: Wereld okapidag

Ook de okapi is een bedreigde diersoort. De leefomgeving van het dier wordt steeds kleiner door ontbossing en klimaatverandering. Ook stropers zitten graag achter okapi’s aan. Deze dag is dus ontstaan om meer aandacht te vragen voor de okapi en de gevaren die het dier loopt.

3 november: Wereld kwallendag

Kwallen komen overal ter wereld voor, je hebt ze vast al eens rond zien dobberen in de zee. Er zijn veel verschillende soorten kwallen, die vieren we allemaal elk jaar op 3 november!

4 december: Internationale dag van de cheeta

Cheeta’s leven vooral in Afrika en zijn het snelste landdier op aarde. Helaas worden de leefgebieden van deze indrukwekkende dieren steeds kleiner, en raakt de diersoort steeds meer bedreigd. Daarom heeft ook de cheeta een eigen dag.

14 december: Internationale dag van de aap

Chimpansees, maki’s, orang-oetans… Er zijn een hele hoop verschillende soorten apen! Elk jaar vieren we al die soorten, op 14 december.

National Geographic Junior maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen aanpassen