Zo bescherm jij het koraal

Koraalriffen bedekken nog geen procent van de oceaanbodem, maar bijna een kwart van alle zeedieren is ervan afhankelijk. De afgelopen dertig jaar ging de helft van al het koraal verloren. Tijd om actie te ondernemen!
1. Raak koraal niet aan
Koraal is niet één dier, maar een kolonie van duizenden koraaldiertjes. Zij vormen een skelet van kalk om hun piepkleine lijfjes. Een rif bestaat uit oude koraal-skeletten. De koraaldiertjes leven aan de buitenkant daarvan. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat koraal heel breekbaar is. Een aanraking is al genoeg om zo’n skelet te breken, zonde van al het werk van de kolonie!
2. Let op tijdens het snorkelen
Gaaf, koraal bekijken met je snorkel en flippers! Doe wel voorzichtig: met lange flippers aan je voeten kan het zomaar gebeuren dat je het koraalrif raakt en iets kapotmaakt. Even op dat handige hoge rif gaan staan om te kijken waar je bent is ook geen goed idee…
3. Check je zonnebrandcrème
Wist je dat er in zonnebrand vaak een stofje zit dat koraal aantast? Dat stofje heet oxybenzone. Dit is een UV-filter die goed is om jouw huid te beschermen, maar jammer genoeg niet zo goed is voor het koraal. Op de achterkant van je fles zonnebrandcrème kun je tussen de ingrediënten checken of er oxybenzone in zit. Staat dit moeilijke woord tussen de ingrediënten? Kies dan liever voor een andere zonnebrand.
4. Stop met plastic
De vervuiling van de zee brengt het koraal verder in de problemen. Wetenschappers hebben zelfs uitgezocht dat er per vierkante kilometer aan zeebodem 70 kilo aan plastic ligt! Door dit plastic krijgt plankton geen licht meer en gaat het dood. En dat is slecht nieuws voor iedereen: zo’n 70 procent van de zuurstof op aarde wordt geproduceerd door plankton. Wil jij je steentje bijdragen aan een gezondere en betere wereld? Probeer dan zo min mogelijk plastic te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld altijd een herbruikbare drinkfles in plaats van wegwerpwaterflesjes. Drink je ranja zonder plastic rietje. Dat smaakt net zo lekker!
En maak je een mooie strandwandeling, maar zie je plastic of afval op het strand liggen? Neem het mee en dump het netjes in een afvalbak. Goed bezig!
5. Eet minder vis
Overbevissing is een groot probleem voor het milieu. Als je daar niet aan wil bijdragen, kun je besluiten om minder vis te eten. Door overbevissing zwemmen er steeds minder vissen in zee, terwijl ze juist belangrijk zijn voor koraalriffen. De dieren houden het koraal schoon, zodat het genoeg licht en ruimte krijgt om te groeien.
Daarnaast is het vangen van jouw maaltje ook niet altijd even goed voor de zee. Koraal breekt bijvoorbeeld af door langsvarende vissersboten of vuurwerk dat gebruikt wordt om de vissen te vangen. Ook blijven er vaak spullen achter die niet in zee horen, zoals visnetten. Als we minder vis eten hoeft er ook minder gevist te worden, dus krijg het koraal een betere kans om te groeien.
Nog lang genieten
Met de tips hierboven help jij een handje mee om het koraal te beschermen. Zo kunnen we nog veel langer genieten van het koraal en al het leven er in en rondom! Kijk maar eens hoe bijzonder dat is.