National Geographic Junior ambassadeur Sterrin

Sterrin Smalbrugge

Stoere reptielenexpert Sterrin Smalbrugge is al sinds 2019 ambassadeur voor national Geographic Junior. Van vlogs op ons YouTube-kanaal tot artikelen in ons tijdschrift: je ziet Sterrin vaak terug!

Ook voor de podcast Sterrins Dierenencyclopedie werkt Sterrin samen met National Geographic Junior. In de podcasts bespreekt ze elke maand een buitenbeentje, dat wij op onze website ook in de schijnwerpers zetten. Hieronder vind je alle video’s en teksten van Sterrin terug.

Kan een haai verdrinken?

Benieuwd of een haai kan verdrinken? Een haai heeft ook zuurstof nodig, net als mensen. Hij haalt dat uit het water met behulp van zijn kieuwen. Maar wat als dat niet meer lukt, kan hij dan verdrinken? Sterrin vertelt het je in deze video!

Hoe vaak kun je gebeten worden door een mug voordat je bloed op is?

Word jij ook weer lekgeprikt door muggen? Met elke beet drinken ze natuurlijk een beetje van je bloed. Sterrin vertelt je hoe vaak je gebeten moet worden voordat al je bloed op is in deze video!

Heeft een octopus een lievelingsarm?

Een octopus heeft een heleboel armen om uit te kiezen, maar liefst acht! Ze gebruiken ze voor alles, zoals bijvoorbeeld het vangen van voedsel. Zouden ze dat dan met een lievelingsarm doen? Sterrin vertelt het je in deze video!

Kunnen planten met elkaar praten

Wij mensen praten met elkaar en dieren hebben hun eigen manier van communiceren. Maar heb jij je ooit afgevraagd of planten met elkaar kunnen praten? Sterrin vertelt het je in deze video!

Hoe weet je of een krokodil een jongen of een meisje is?

Het geslacht bij een krokodil wordt bepaald door de temperatuur van de omgeving waar het ei uitkomt. Maar ook bij bijvoorbeeld schildpadden maakt het uit hoe warm of koud het is. Klimaatverandering en opwarming van de aarde is dus een gevaar voor deze diersoorten! Door de warmte worden er bijna alleen maar vrouwtjes schildpadden geboren. Dat is een gevaar voor de schildpad, want dan is het lastiger om een partner te vinden. Daardoor worden er minder kleine schildpadjes geboren en neemt het aantal schildpadden dus snel af. Sterrin vertelt je meer in deze video!

Bevalt een vleermuis ook op de kop?

Vleermuizen vliegen veel en hangen vaak op de kop in een grot. Maar gaan ze dan naar de grond wanneer ze een jong krijgen? Sterrin vertelt het je in deze video!

Kunnen vogels achteruit vliegen?

Heb jij al wat vrolijke vogels gespot? Zodra de zon verschijnt vliegen ze druk rond. Vóóruit, naar links, naar rechts… Maar kunnen ze ook achteruit vliegen als dat nodig is? Sterrin vertelt je daar meer over in deze video!

Kan een schildpad je vinger eraf bijten?

Denk jij dat een schildpad al jouw vingers aan je hand laat zitten? Een schildpad heeft een scherpe en krachtige bek, waarmee ze hard kunnen bijten! Sterrin vertelt je meer in deze video.

Glijdt een ijsbeer weleens uit?

Glijdt een ijsbeer weleens uit op het ijs? Sterrin vertelt het je in deze video.

Zoenen dieren ook?

Wij mensen delen liefde graag door elkaar een kus te geven, maar zoenen dieren eigenlijk ook? Sterrin vertelt het je in deze video.

Hoe leeft de naakte molrat?

Ben jij benieuwd waarom een naakte molrat zo’n bijzondere huid heeft en hoe ze leven? Sterrin vertelt het je in deze video.

Hebben dieren ook vrienden?

Hebben koeien en slangen net als wij vrienden? Sterrin geeft het antwoord in deze video.

Gebruiken dieren medicijnen?

Als jij ziek bent, kan je medicijnen gebruiken. Of dieren dat ook doen, vertelt Sterrin je in deze video.

Hebben dieren ook vingerafdrukken?

Mensen hebben op hun vingers allemaal een unieke code, een vingerafdruk! Sterrin vertelt je in deze video of dieren dit ook hebben.

Sterrins Dierenencyclopedie: de wombat

Dit buideldier poept kubussen en graaft gangenstelsels van wel 200 meter lang! Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje?

Lees meer >

Wat zijn de smerigste drollen?

Welk dier heeft de smerigste drollen? En welk dier maakt er drollen van maar liefst 200 liter? Sterrin deelt het met je in deze video.

Sterrins Dierenencyclopedie: de blobvis

Deze vis ziet er boven water een stuk anders uit dan onderwater. Wil jij nog meer lezen over dit buitenbeentje?

Lees meer >

Plassen vissen in zee?

In de zee zwemmen super veel vissen, plassen deze vissen ook allemaal in zee? Sterrin vertelt het je in deze video.

Sterrins Dierenencyclopedie: de kiwi

De kiwi is een kleine loopvogel die niet kan vliegen, maar wel heel goed kan graven! Wil je nog nog meer weten over dit buitenbeentje?

Lees meer >

Waarom heeft een zaagvis een zaag?

De zaagvis heeft zijn naam natuurlijk te danken aan zijn bijzondere snuit. Maar waar gebruikt hij die zaag op zijn neus eigenlijk voor? Sterrin geeft je in deze video het antwoord.

Sterrins Dierenencyclopedie: het wrattenzwijn

Wist je dat de ‘wratten’ van het wrattenzwijn erg nuttig zijn? Weten waarom?

Lees meer >

Hoe vindt een mol zijn weg onder de grond?

Mollen hebben geen goede ogen en onder de grond is het natuurlijk pikkedonker! Maar hoe vindt een mol zijn weg dan? Sterrin geeft het antwoord in deze video.

Sterrins Dierenencyclopedie: de gevlekte hyena

De gevlekte hyena eet zelfs de botten van zijn prooi op! Wil je nog meer weten over deze jager?

Lees meer >

Kunnen dieren elkaar verstaan?

Zou jouw kat jou dan ook kunnen verstaan als je tegen ‘m praat? Sterrin vertelt het je in deze video.

Sterrins Dierenencyclopedie: de piranha

Veel mensen zijn bang voor de piranha, maar dat is helemaal niet nodig! Deze vis is namelijk helemaal geen jager. Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist.

Lees meer >

Kunnen giraffen omwaaien in een storm?

Een giraf vangt met zijn lange nek natuurlijk veel wind, maar valt ‘ie dan ook om? Sterrin geeft het antwoord in deze video.

Sterrins Dierenencyclopedie: de koningscobra

Deze slang wordt wel twee keer zo lang als een mens! Daarmee is het dus ook de langste giftige slang ter wereld. Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist.

Lees meer >

Gebruiken dieren ook gereedschappen?

Weet jij of dieren ook gereedschappen gebruiken? Sterrin geeft je het antwoord in deze video.

Sterrins Dierenencyclopedie: de witte haai

Witte haaien zijn de schrik van veel mensen. Dat is nergens voor nodig, want ze lusten helemaal geen mensenvlees! Er is vast nog veel meer dat jij nog niet wist. Lees meer >

Kunnen dieren tellen?

Weet jouw hond hoeveel koekjes je hem hebt gegeven? Of een varaan hoeveel slakken hij voorgeschoteld krijgt? Sterrin geeft in deze video antwoord op de vraag: ‘kunnen dieren tellen?’

Sterrins Dierenencyclopedie: de axolotl

In deze aflevering van Sterrins podcast vertelt ze je alles over de axolotl. Over dit bijzondere dier is nog veel meer te ontdekken, kijk hier maar eens! 

Sterrins Dierenencyclopedie: de wolf

In deze aflevering van Sterrins podcast maak je kennis met de wolf. Over dit mooie dier is natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Check deze weetjes maar eens!

Laten slangen weleens een scheet?

Of slangen scheten laten? Daar vertelt Sterrin je in deze video alles over.

Sterrins Dierenencyclopedie: de monniksgier

In deze aflevering van Sterrins podcast maak je kennis met de monniksgier. Over deze enorme vogel is natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Check deze weetjes maar eens!

Sterrin vlogt #12

Q&A: Sterrin beantwoordt al jullie vragen
Tijd voor een Q&A! Loop samen met Sterrin een wandeling door het bos terwijl ze allerlei vragen beantwoordt. Zo verteld ze onder andere over haar deelname aan Expeditie Robinson en kom je erachter door welk dier Sterrin gebeten is!

Sterrin vlogt #11

Kijk: deze dieren vind je onder de grond!
Niet alleen boven de grond maar ook onder de grond en onder stenen leven bijzondere dieren. In de nieuwste vlog laat Sterrin zien wat er onder de grond te vinden is. Je komt meer te weten over de verschillende ecosystemen en staat samen met Sterrin oog in oog met wel een heel griezelig dier.

Sterrin vlogt #10

Kan ik deze dieren op tijd redden?
Ga mee op reddingstocht! In Sterrins nieuwste vlog neemt ze je mee op avontuur in Spanje. Daar zijn een hoop putten waar dieren helaas in terecht komen, maar waar ze niet meer uit kunnen klimmen! Tijd om ze te redden. Welke dieren zal ze tegenkomen? En kan ze die op tijd redden?

Sterrin vlogt #9

Kijk hoe deze boa constrictor eet!
Ontmoet Pablo, de Boa Constrictor! Hoe eet zo’n slang, en moet ik bang zijn dat ik zelf opgegeten word door een slang? In deze vlog vertelt Sterrin je alles over de boa constrictor. Ze laat zien hoe deze slang een grote prooi eet, en beantwoordt veel vragen! Weet jij bijvoorbeeld of een slang nou een hele lange nek heeft, of juist een hele lange staart?

Sterrin vlogt #8

Wauw, deze vogel heeft een bijzondere baan!
In deze vlog legt Sterrin uit wat voor belangrijke baan valken in Spanje hebben. Ze vertelt je alles over Pandora, een slechtvalk die het vliegveld veilig houdt. En luister goed naar Sterrins tips, daarmee lukt het jou misschien wel om zelf een slechtvalk in Nederland te spotten!

Sterrin vlogt #7

In m’n gezicht getuft door een spugende cobra!
Sterrin gaat op pad met twee echte slangenonderzoekers. Zij onderzochten het gif van spugende cobra’s en vertellen Sterrin daar alles over. Sterrin laat zich op haar beurt in het gezicht spuwen door een spugende cobra. Alles voor de wetenschap!

 

Sterrin vlogt #6

De metamorfose van een kikker!
Het is lente! Dus gaat Sterrin op zoek naar lentedieren: ze spot kikkerdril en kikkervisjes, maar hoe ontstaat daar eigenlijk een kikker uit?

 

Sterrin vlogt #5

Het geheim van het reptielen-ei
Sterrin op bezoek bij Linda, waar ze varaneneieren ziet. Hoe zien de eieren van reptielen eruit en hoe kan daar een jong reptiel in groeien?

 

Sterrin vlogt #4

Wow: spot kameleons in het donker!
Sterrin gaat in Spanje op zoek naar kameleons. Deze reptielen zijn vooral ’s nachts te zien, dus gaan we ze in het donker zoeken. Spot jij ze?

 

Sterrin vlogt #3

Een kijkje in de achtertuin van Sterrin
Een deel van het jaar woont Sterrin in Spanje. In haar achtertuin lopen en kruipen allerlei wilde dieren rond. Neem een kijkje samen met haar.

 

Sterrin vlogt #2

5x bijzondere ontdekkingen in de dierenwereld
Wow! Wist je dat een pas ontdekte aap onze neef is? Sterrin legt uit hoe vijf nieuwe diersoorten ontdekt zijn. Ken jij de West-Afrikaanse krokodil al? Of maak kennis met je nieuwe neef: de Tapanuli orang-oetan…

 

Sterrin vlogt #1

Oog in oog met een dodelijke slang
Deze keer staat Sterrin oog in oog met een superdodelijke slang. Ze gaat op bezoek bij David, Noah en Samuel. Zij hebben wel 69 slangen in hun huis! Eén van die slangen is de mega giftige zaagschubadder. Als dat maar goed gaat…

 

National Geographic Junior maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social-media netwerken en externe partijen. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.

Cookie instellingen aanpassen