IN SPANJE WONEN DE LAATSTE EXEMPLAREN VAN EEN SPECIALE KATACHTIGE: DE IBERISCHE LYNX.
Weet je dit al over de Iberische lynx?

Antennes
De Iberische lynx is te herkennen aan de lange bakkebaarden aan de rand van zijn kop. Die zijn langer dan bij andere lynx-soorten. Ook heeft hij pluimpjes op zijn oren, net als andere lynx soorten. Wetenschappers weten nog niet zeker waar die pluimpjes voor zijn. Sommige denken dat ze zorgen dat de lynx beter hoort, anderen denken dat het voelsprieten zijn zodat hij weet wat er boven zijn hoofd gebeurd.
Sluipen
De lynx leeft het liefste in gebieden met veel struikgewas en grote rotsen om zich achter te verschuilen. Zo kan hij ongezien door zijn woonplaats sluipen, op zoek naar prooien, zoals een lekker muisje of konijn. Die ruikt hij al op 300 meter afstand. Voorzichtig sluipt hij dichterbij, waagt een enorme sprong en slaat genadeloos toe. Hap!


Konijnen
De lynx en het konijn zijn in Spanje ongeveer tegelijk ontstaan. Daardoor heeft de lynx een speciaal dieet ontwikkeld: dit knaagdier staat bovenaan zijn favorietenlijstje. Met één konijn per dag kan hij prima overleven. Soms eet de kat voor de afwisseling een muisje of een jong hertje. Maar helemaal zonder konijn? Dat kan hij niet.
Zeldzaam
Het is daarom een groot probleem dat er door een ziekte steeds minder konijnen in Spanje zijn. Daardoor leven er nog maar 400 van de Spaanse katten in het wild. Gelukkig wordt er veel moeite gedaan om ze te beschermen. Er worden zelfs drones ingezet om ze te volgen. Wetenschappers zien zo sneller waar de lynxen zijn en kunnen ze daardoor beter helpen en beschermen.
