De wimpergroefkopadder is een kampioen in verstoppertje spelen. Zelfs met die kakelbonte kleuren!
Weetjes over de wimpergroefkopadder

Boombewoner
De wimpergroefkopadder is perfect aangepast op het leven in het tropisch regenwoud van Midden- en Zuid-Amerika. Dankzij zijn dikke, eeltachtige buikschubben kan deze gifslang makkelijk rond een scherpe tak of ruwe boombast kronkelen zonder zich te bezeren. Daarbij klemt hij zich met zijn sterke grijpstaart stevig vast. Van kop tot staart wordt deze adder zelden langer dan zestig centimeter.
Camouflagekleuren
Aan lange achtervolgingen of gevaarlijke gevechten doet de wimpergroefkopadder niet. Hij jaagt juist vanuit een hinderlaag. Dieprood, felgroen of knalgeel: er zijn wimpergroefkopadders in allerlei kleuren. Je zou misschien denken dat zulke opvallende tinten niet handig zijn tijdens de jacht. Maar de slang zoekt zijn schuilplaats daar goed op uit. Een rode wimpergroefkopadder verstopt zich graag tussen rode bloemen. Een gele? Die valt juist nauwelijks op tussen een tros bananen!


Wimpers
De wimpergroefkopadder dankt zijn naam aan de schubben die uitsteken boven zijn ogen. Biologen weten niet zeker wat het nut is van deze ‘wimpers’. Een theorie is dat deze puntige uitstekels de slang helpen om de contouren van zijn kop een beetje te vervormen. Zo lijkt hij voor anderen van een afstandje nog minder op een slang.
Gif
Soms zit de wimpergroefkopadder dagenlang te wachten op een lekker hapje. Maar als er eenmaal een kolibrie of kikker in de buurt komt, heeft hij het meteen door. Speciale sensoren naast zijn neusgaten pikken de warmte van zijn prooi namelijk op, ook in het pikkedonker… WAM! Na een bliksemsnelle aanval, houdt de slang zijn prooi net zo lang vast tot zijn gif het hapje heeft gedood.
