De dichtstbijzijnde familie van het (dwerg)nijlpaard is de walvis

Weet je dit al over het dwergnijlpaard?

HET DWERGNIJLPAARD IS EERDER HET NEEFJE VAN HET NIJLPAARD DAN HET KLEINE BROERTJE. HIJ LEEFT NAMELIJK NIET OP DE DROGE SAVANNE, MAAR IN DE OERWOUDEN VAN WEST-AFRIKA.

Kleine neef

Het dwergnijlpaard weegt maar 275 kilo en past wel vijf keer in een gewoon nijlpaard! Deze ‘mini’ houdt minder van zwemmen dan zijn grote neef. Hij kan zijn oren en neus wel sluiten als hij onder water duikt, maar heeft geen zwemvliezen tussen zijn tenen. Sterker nog: hij leeft het liefst op het land.

Oranje zweet

Om zich te beschermen tegen de hete zon zweet het dwergnijlpaard. Geen gewoon zweet, maar een soort oranje-rood goedje. Dat zorgt ervoor dat zijn huid vochtig blijft en werkt als een soort zonnebrandcrème.

Kop

Het dwergnijlpaard is klein, maar nog steeds gevaarlijk. Alleen luipaarden durven op hem te jagen. ’s Nachts gaat het nijlpaard opzoek naar lekkere planten. Het oerwoud is zo dichtbegroeid met struiken dat de looproutes van het nijlpaard op tunnels lijken. Zo heeft hij altijd een standaard vluchtroute. Voelt de dikzak zich bedreigd? Dan rent hij daar met 30 kilometer per uur doorheen. “Wegwezen hier!”

National Geographic Junior maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken. Door op 'Ok' te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op 'Cookie instellingen aanpassen'. Meer informatie over cookies

Wij gebruiken de volgende cookies:

We slaan je instellingen op in een cookie. Wil je later je instellingen wijzigen? Verwijder dan de cookies via je browser.