Vulkaan

Vulkanen zorgen voor spetterend vuurwerk en vruchtbare grond, maar ook voor levensgevaarlijke situaties. Maak kennis met de kracht van moeder natuur!

Vuurberg

Een vulkaan is een berg die in verbinding staat met het binnenste van de aarde. Daarbinnen is het bloedheet, zó heet dat in de mantel steen smelt. Dat vloeibare gesteente heet magma en ligt niet gewoon stil. Het klotst, borrelt en stroomt naar boven. Als de druk te hoog wordt, worden magma, as en stenen naar buiten geperst: een vulkaanuitbarsting!

Slaapkop

Een vulkaan heeft eigenlijk drie ‘standen’: dood, slapend en actief. Een dode vulkaan zal niet meer uitbarsten. Een slapende vulkaan is soms duizenden jaren niet meer uitgebarsten, maar kan altijd weer ‘wakker worden’. Actieve vulkanen barsten om de haverklap uit.

Magma of lava

De hete vloeistof in een vulkaan wordt magma genoemd. Komt diezelfde vloeistof buiten de vulkaan, dan heet het lava. Er kunnen tijdens een uitbarsting zelfs hele rotsblokken uit een vulkaan schieten, zo groot als vrachtwagens! Dat zijn stukken lava die al helemaal afgekoeld zijn.

Zoek dekking

Een uitbarsting is gevaarlijk voor mensen die in de buurt van een vulkaan wonen. Actieve vulkanen worden door wetenschappers goed in de gaten gehouden. Op de plekken waar die vulkanen staan, zijn soms evacuatie-routes uitgezet. Wetenschappers hebben berekend waar de lava- en modderstromen uit een vulkaan naartoe lopen en in welk tempo, zodat je op tijd kunt vluchten.

Een vulkaan barst met veel geweld uit en spuwt meters vuur uit.