Is een orka nou een dolfijn of een walvis? Dat bijft verwarrend. In het Engels noemen ze orka’s ook wel ‘killerwhale’ en een andere naam voor orka is zwaardwalvis. Toch behoren orka’s tot de familie van dolfijnen. Het is eigenlijk de grootste dolfijnensoort op aarde.
Orka: 8 weetjes over dit gevaarlijke roofdier
De orka ziet er lief uit, maar wist je dat het eigenlijk één van de gevaarlijkste dieren in onze oceaan is? En is een orka nou familie van de dolfijn of walvis? National Geographic Junior deelt 8 weetjes over de orka.
Orka: een dolfijn of walvis?
Vijand orka
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka’s gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka’s verboden. Als je nu nog een orka in een dolfinarium ziet, is hij daar geboren. Orka’s hebben het ook zwaar door de vervuiling van de oceaan. Gelukkig is de orka nog geen bedreigde diersoort en wordt er hard gewerkt aan het schoner maken van de oceanen.

Gevaarlijk roofdier
De orka is één van de gevaarlijkste dieren in de oceaan. Hij staat aan top van de voedselketen, wat betekent dat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Ze hebben niet voor niets de Engelse naam ‘killerwhale’. Orka’s jagen in groepen en daarom kunnen ze gemakkelijk grote prooien aan. Ze drijven de prooien bijeen zodat ze daarna van een lekker hapje kunnen genieten. Allerlei soorten vis staan op het menu, maar ook zeevogels, schildpadden en zeeleeuwen eten ze graag. En zelfs een witte haai is geen probleem voor dit zwart-witte dier! Vooral de lever van de haai is erg gewild, omdat er veel belangrijke stoffen in zitten die zorgen voor veel energie.
Lees ook: Hoe jaagt een orka? Vier slimme jachttechnieken
Leefgebied orka
Het zoogdier komt in alle oceanen ter wereld voor, maar wordt het meest gezien in het koude water bij Antarctica of de Noordpool. De orka kan lange afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Maar er zijn ook orka’s die niet zo ver reizen en in hetzelfde water blijven. Wil je zelf een orka in het wild spotten? Dan kun je het beste naar bijvoorbeeld Noorwegen, Canada of Argentinië.
Drie soorten orka's
Ook al lijken alle orka’s op elkaar, er is onderscheid te maken in drie soorten. De reizende orka’s leggen grote afstanden af en kennen een groot verspreidingsgebied. Plaatsvaste orka’s zijn juist orka’s die nauwelijks reizen. Zij zijn het hele jaar door in hetzelfde gebied te vinden. Tot slot zijn er nog de aflandse orka’s. Zij reizen net als de reizende orka’s, maar leggen minder grote afstanden af. Ze zijn vooral te vinden op open zee en worden veel minder vaak gezien aan de kust. Wetenschappers volgen verschillende troepen orka’s en proberen zo te bepalen hoe orka’s precies leven. Orka’s komen echter over heel de wereld voor, dus het is lastig ze goed te onderzoeken. Vooral de reizende orka’s zijn moeilijk te volgen.
Een troep orka’s
Orka’s leven altijd in groepen, zo’n groep wordt een troep genoemd. Deze troepen kunnen heel groot zijn, tot wel 50 dieren. De troep bestaat uit mannetjes, vrouwtjes en hun jongen. Elke orka lijkt er hetzelfde uit te zien, maar er zijn toch echt verschillen waar te nemen. Zo heeft elke orka een unieke driekhoekige rugvin. Op deze rugvin zit een grijze vlek en deze vlek ziet er bij elke orka anders uit. Ook verschillen de mannetjes en vrouwtjes. Vrouwtjesorka’s zijn namelijk meestal iets kleiner dan mannetjes.

Oma orka
Een vrouwtjesorka kan wel 90 jaar worden! Mannetjes worden niet zo oud, zij worden maximaal 50 jaar oud. Heel bijzonder is dat vrouwtjes maar tot hun 40ste baby’s kunnen krijgen. Ze leven soms dus nog 50 jaar zonder dat ze zich voortplanten! Waarom ze nog zo lang leven weten onderzoekers niet. Wetenschappers vinden dit vreemd, omdat bij andere dieren jonkies krijgen (voortplanting) het belangrijkste is. Nog zo lang leven klinkt dus niet logisch. Inmiddels is ontdekt dat jonkies een grotere overlevingskans hebben als ze een oma hebben. Oma orka weet waar het meeste voedsel te vinden is en heeft de meeste ervaring. Daarom zou het kunnen dat vrouwtjesorka’s nog zo lang leven. Handig zo’n oma!
Communicatie
Elke troep heeft een eigen taal, of eigenlijk een dialect. Net als dolfijnen maken ze piepgeluiden en lijken ze te fluiten. Orka baby’s, ook wel kalven genoemd, krijgen de roep van de troep aangeleerd door hun moeder. Zo herkennen ze altijd hun eigen troep. De dieren communiceren niet alleen met geluiden, ze bewegen ook met hun vinnen en ze vinden het fijn om elkaar aan te raken. Net als mensen dus!
Hoe herkennen dolfijnen elkaar? Je ontdekt het hier.

De leukste onderwerpen voor je spreekbeurt op National Geographic Junior
Geef je je spreekbeurt over de orka? Dan komt bovenstaande informatie natuurlijk goed van pas! We hebben nog meer informatie over dieren, natuur en wetenschap. Check hier onze top tien onderwerpen voor een avontuurlijke spreekbeurt! Van leeuwen tot koala’s of klimaatverandering.
Lees ook: Weten hoe je een spreekbeurt maakt? Check onze tips!